Prechod na navigáciu block menu Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná

Katarínska zabíjačka

Menej známa pranostika spájajúca sa s týmto ženským meno hovorí: „Katarína má šumné meno, ale chladné veno.“ Aj ráno do ktorého sme sa zobudili, to potvrdilo. Povedzme si, na druhej strane ideálnejšie počasie  sme si na zabíjačku nemohli  želať. Žiadny dážď, ani veľmi teplo, ani veľký mráz...

 Už okolo 8 hod. bol v dedine ruch, pretože sa  kúrilo pod kotlami, netrpezlivo čakajúc na  chlapov s „porazeným“ prasaťom. Keď konečne dorazili muži zobrali škoble a dali sa do jeho čistenia. Nasledovalo ešte opálenie prasaťa horákom, aby sa zaručilo, že zostane bez štetín. Po tejto „procedúre“ sa ďalej  rozporcovalo na jednotlivé čiastky. Šikovné gazdiné mali na starosti črevá, ktoré bolo treba vyumývať a ošľamovať. Tie opätovne použili pri výrobe klobások či húrok. Chlapi nabudení „jedným proti zime“ sa rozdelili na dve skupiny. Kým  jedni krájali masť, druhí mäso. Masť sa vypražila na chutné škvarky a mäso sa použilo jednak na praženie a ostatné sa pomlelo do klobás. Mäsové guličky, ktoré sa robili po jeho dochutení sa samozrejme dostali aj do kapustnice, ktorá u nás k zabíjačke neodmysliteľne patrí. Okrem nej boli na jedálnom lístku aj hurky, pauštik, či už spomínané pražené mäsko a pečená klobása. Takúto ochutnávku sme si pripravili aj pre návštevníkov, kde tieto delikatesy dopĺňala kvasená kapusta a chutný chlebík (zabíjačkový tanier). Tiež bola možnosť ochutnať tradičnú zabíjačkovú polievku – vývar z kostí a koreňovej zeleniny, do ktorej sa pridáva surová cibuľa, chren a snitky chleba.

Zabíjačkový tanier

Klobásky

Po takomto výdatnom obede si to niečo pýtalo. Ako naši chlapi posmešne hovoria: „Treba aj niečím zaliať, nech sa má v čom to mastnejšie rozpustiť...“, a tak sa podávalo varené vínko, alebo horúci čajík ktorý občas voňal aj po rume :)

Aj čaj a vínko sme varili

Ako som už spomínala vonku bolo pomerne chladno a tak sa tento rok stolovalo radšej v priestoroch sály kultúrneho domu.

Účastníci zabíjačkových hodov

Atmosféru celého dňa dotvárala hra na heligónke v podaní Samka Kuku a Paľka Bradu. Tí odvážnejší si aj zanôtili, veď s pesničkou ide aj práca lepšie od ruky.

Samko Kuka s heligónkou

Pre tých, ktorí už netrpezlivo čakajú na vianočné sviatky tu bol aj „mini trh“, kde v ponuke boli mäsové výrobky a hydina z farmy v Jabloňovciach, a vianočné drobnosti (anjeliky zo šúpolia, háčkované zvončeky, svietniky a iné)  vytvorené počas tvorivých dielničiek ECAV v Baďane.

Milé drobnosti z tvorivých dielničiek ECAV Baďan

A ani sme sa nenazdali a bol tu večer... rozfúkal sa studený vietor a tak si mnohí z nás zobrali za svoju aj ďalšiu pranostiku: „Na svätú Katarínu, schovajme sa pod perinu...“ a zakončili sme druhý ročník, dúfam, že úspešnej akcie...


 

dnes je: 18.12.2017

meniny má: Sláva, Slávka

webygroup
ÚvodÚvodná stránka